Nursofia Nasarudin
♡ phiaa ♡
Follow
Dashboard
Entries About Stuff Linkies

Mengerat Kasih Menyemai Budi
Friday, 28 June 2013 | 01:28 | 0 Comment ?


Assalamualaikum pemula bicara,
                Bismillahhirahmanirahim pembuka kata ;
Jangan sombong jangan berkira,
                Di sini saya sampaikan sepatah dua kata.

Assalamualaikum, I’m back after almost 2 months didn’t update this blog. Ehemm ehemmm. For sure, there’s might be something interesting to share about or maybe not :/

Berbalik kepada bahasa ibunda yang tercinta. Bukan apa English yang aku guna mungkin agak “bombastic” yang akan membuatkan kalian semua tak faham sepatah apa yang cuba aku bicarakan di sini.



Kembali menjadi pelajar sekolah. Itu mungkin satu perkara biasa. Dah habis SPM but ambik decision nak stay dekat sekolah. So, aku pun pergi la mintak kebenaran daripada ayahanda pengetua sekolah. Can you see how much I love SMKTAM? Kenapa perlu mintak kebenaran? Sebabnya aku takdapat tawaran masuk form6 sebab dapat tawaran pi Kolej Matrikulasi. Nak tau dak dekat mana? Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan. Far away from here. Ingat mama nak lepas kaaa? Haha memang dak la. Lagipun memang tak berharap langsung nak dapat tawaran Kolej Matrikulasi. Dengan results pure science yang entah apa-apa. Berlagak kemain masa isi matrik apply course science. Semua kes tak suka account. Tengok-tengok result account better than pure science. Apa tak kata -,- And bila Amal Malyn tolong check dia kata aku dapat, tempat sama dengan dia. Masa dia bagitau tu memang aku reject awai-awai tawaran tu. Memang takdak perasaan berbelah bahagi langsung time tu. Memang hati ni dok suruh reject. Just because I don’t want to take any risk. Course science cik oiii science! Selang berapa hari lepas tu bagitau mama kata nak buat rayuan untuk masuk form6. Mama no hal ja. Dia siap suruh mintak form6 SMKTAM. Dekat katanya, lagipun dah biasa dah dengan sekolah sendiri kan. So, tak berapa nak kisah sangat. Jalan sorang-sorang pun aku tak kisah, kalau sekolah lain memang akan wujud perasaan “cering” tu. Lepas isi boring rayuan online terus pi sekolah jumpa pengetua. Dia cukup mengalu-alukan la orang yang nak masuk form6. Haha. Siap suruh aku pi daftar sekali hari depa daftar, tak payah tunggu kelulusan JPN katanya. Awesome right? Masa hari keputusan UPU pulak, aku langsung takdak keinginan nak check. Dok agak dah memang tak dapat. know what, haritu atun mintak no IC nak tolong check. Tengok-tengok dapat. Diploma Teknologi Pemakanan dekat UITM Kuala Pilah. Taht moment I was like aieyyyy kenapa asyik dpaat belah sana ja ni haaa :/ Atun ada tanya takpi ka. Nak pi apanya lagi 2 hari tarikh daftar baru dapat tau.Hahaha nasib baik aku dah masuk form6 time tu J Sempat jugak join sambutan Hari Guru tahun ni. Tapi tahun ni tak semeriah tahun lepas. Aku keseorangan tahun ni. Kalau dak time-time macam tu kami ronda satu sekolah capture gambar. Tahun ni lepas perhimpunan aku pun terus masuk dewan. Saja taktau nak jalan pi mana. Miss last year a lot L

23 Mei 2013
Baru duduk dua minggu dekat sekolah tu dah boleh join program dekat luar. Aku dengan Jiha join PRS dengan kelab kaunseling sekolah buat satu program “Megerat Kasih Menyemai Budi” dengan adik-adik Tahun4,5 dengan 6 dekat sekolah orang asli SK CHENEIN. Actually ada someone tu berat hati nak bagi aku pi. Perjalanan ke sana ambik masa dalam 6 jam jugak la. Mana tak lamanya, dengan stop dekat RNR, highway sesak dekat bukit merah sebab ada accident. If I’m not mistaken, we reached there about 9.30 p.m. Perasaan gementar bercampur excited masa jejak kaki dekat sekolah tu. Masa sampai dekat sana Nampak kelibat beberapa orang adik-adik dok buat “Giyomi”. Kami semua pun gelak lah apa lagi. Haha. Then kami dibawa masuk ke dorm. Kami tidur dekat asrama sekolah tu. Cuba bayangkan, adik-adik yang baru sekolah rendah dari Tahun 1 sampai Tahun 6 dah duduk hostel. Kita ni? Memang salute lah dekat adik-adik sana. Dah selesai masuk dorm apa semua kami disuruh turun makan dekat dewan makan sekolah tu. Memang tepat pada masa dengan perut dok tengah bekeroncong elok ja time tu. Lepas makan ada majlis sua kenal dengan adik-adik dekat sana. Majlis tu facilitator yang handle. So, kami yang bukan faci ni just stay and tengok gelagat adik-adik dekat situ. Aku dengan Jiha tak larat nak gelak. Hahah. Dah habis malam sua kenal, kami semua pun balik dorm, tunaikan solat isyak dekat dorm ja. Tak larat nak turun pi surau punya pasal. Masa tu mana nak Nampak katil lagi, cari toilet lah nak mandi, biar segar, biar bugar. Hahah. Malam first bisalah lah kan nak tidur pun pejam-pejam mata macam tu ja. Ingat aku nak tidur kot. Dok on the phone sampai pukoi 4 pagi apa. Haha. Lepas tu terus terlena.

24 Mei 2013
Excited hari ni sebab ada macam-macam aktiviti yang akan dijalankan. Bangun bersiap, solat subuh berjemaah dekat surau sekolah. Usai solat, naik dorm siap-siap turun ada aktiviti yang diberi nama “Malaysia Cergas” . Geng sukaneka yang conduct aktiviti ni. Lepas aktiviti ni, pi dewan makan untuk breakfast. Kali ni makan bersama dengan adik-adik SK CHENEIN. Selesai makan, semua masuk dewan sebab ada LDK. LDK ni ambil masa selama sejam. Lepas tu stop untuk minum pagi. Lepas minum pagi sambung balik LDK sampai jam 1 petang, tak silap. Lunch and adik-adik lelaki siap-siap nak pergi solat jumaat dekat masjid. Masa adik-adik lelaki pi solat jumaat, kami yang perempuan ni ambik kesempatan untuk rehat ja dalam dorm. Dalam jam 2.30 macam tu kami turun nak set tempat untuk explorace. Okey yang ni aku kena ambik port sebab mama amanahkan dekat aku. Time ni mama dengan cikgu-cikgu yang lain keluar ronda kawasan. So, kami kena ambik alih semua. Malas lah nak cerita banyak pasal explorace. Lucu tengok gelagat adik-adik dengan kakak-kakak and abang-abang faci depa.  Lepas aktiviti explorace, sukaneka pulak. So, time tu aku dengan jiha boleh dok berehat meronda kawasan sekolah tu. Last-last ambik keputusan nak naik rehat ja dalam dorm. Bayangkan dua-dua orang terlelap. Aku ni dalam dok tengah text boleh terlelap. Jaga-jaga ja dah dekat maghrib. Adik-adik semua makan dah tinggai kami dua ja takmakan lagi. So, lepas siap mandi apa semua aku dengan Jiha pun turun makan. Makan advance gila makan last-last ni. Boleh habiskan semua lauk. Hahah. Lepas makan pi solat berjemaah dekat surau. Then pi dewan kemas apa yang patut. Malam tu ada ceramah untuk adik-adik. So, kami tak terlibat. Kami pun naik dorm. Yaaa naik dorm la sangat. Menilau cari plug nak charge phone. Last-last masuk bilik rehat layan cerita apa entah dengan adik-adik faci. Sambil charge phone lahhh. Dalam pukoi 12 macam tu baru naik dorm and tidur krohhh krohhh. Letih sangat -..-

                                             


25 Mei 2013
We’re having a little bit argument last night. Tapi dok pagi ni send text elok ja dekat aku. Macam nothing happened. Nak pujuk lah tu. Hahaha. Pagi ni solat subuh dekat dorm sebab bangun pun dah lewat. Lepas solat turun breakfast. Menu nasi lemak. Emmm lama tak makan nasi lemak. Then naik dorm bawak turun beg apa semua. Bersedia untuk majlis penutup. Lepas habis majlis penutup, kami bergambar kenang-kenangan dengan adik-adik SK CHENEIN dekat pintu pagar sekolah. Then bersalaman dengan adik-adik. Ada adik yang menangis.. Alololo sedih ja time tu. Next destination? To Ladang Ekoternak here we go. Bayangkan keluar dari kawasan yang berbukit-bukau, jalan bengkang-bengkok. Habis semua dalam bas pening-pening. Ada jugak yang sampai muntah-muntah. Okey! Dekat lading tu kami tengok unta dengan kambing. Hahahaha then kami pi tempat pembuatan labu sayong. Ada la beli souvenir sikit dekat situ. Perut pun dah lapar, berhenti lunch dulu dekat kedai makan. Usai makan, kami pi ronda sekitar istana perak, lepas tu stop dekat masjid Ubudiah tunaikan solat zuhur. Terpesona, terkesima tengok setiap struktur pembuatan dekat masjid tu. Cantik, sangat cantik! Lepas ronda-ronda sekitar situ, kami pi makan mee udang dekat Kuala Sepetang. Usai makan, bertolak balik Kedah. 


At Ladang Ekoternak
Maaf lah yerrr. Terlupa nak bawak camera sendiri. Kalau dak mesti lebih banyak gambar.Emm nak story apa lagi ni. Taktau dah. Okey lah! Got a lot of works need to be done. hehehe. Sampai bertemu di lain nukilan. 

Assalamualaikum

Dear you, I get jealous because I'm afraid someone is going to make you happier than I do.I wish we could go back to how we use to be, I miss that.  







Older Post . Newer Post

Daisypath Anniversary tickers

Cutely Made by : Ieka Salju | Cute BG : AtiQah
Owned by : Sofieya Nasarudin
Best View in Google Chrome